Objekt

 
 
 
 

FoldeikonGrundoplysninger
Objekt
OverskriftNr. 52 Chr. IX 1905-1906 5 øre grøn. Dobbeltpræg. ?
TekstMht. striberne på Chr. IX mærker er forklaring faktisk meget ligetil:

Disse mærker og de tilsvarende fra 1906 med Fr. VIII er trykt i kobbertryk. Kobbertrykpladen er en kobberplade. Trykket fremkommer ved at man på kobberpladen graverer eller presser mærkebilledet ned i kobberet. Farvestoffet ligger i fordybninger på pladen og farven afsættes når papiret påføres trykpladen. De mange farvede streger, som forekommer i hobetal, er fremkommet ved at pladen er blevet renset og små fremmedlegemer har laveet små tynde ridser i pladen. Disse ridser har taget imod trykfarve som afsættes på papiret ved næste trykning. Vi er altså over i trykfældigheder. En ting man derimod skal kigge efter ved kobbertryk er plader der sprækker. Det kan især på meget gamle frimærker (før 1875) give sig udslag i meget interessante varianter.

Fordi pladen er en hel kobberplade kan man ikke skifte enkelte mærker ud. Det er enten hele pladen eller ingenting. Derfor kasserer man ikke trykpladen ved disse små ridser. Hvis de bliver for voldsomme må man så kassere hele pladen og lave en ny.

Ja det var så forklaringen på det der i første omgang mindede om et dobbelttryk. Med venlig assistance til forklaringen af Ib Krarup, og Jens K Handest med en god portion mærker til studie.
Objektnummer 134
Tilhørende mærke
Registreret2006-05-31 21:33:50 af Per Skulason
StatusStudiekredsen har afsluttet behandlingen: 2007-08-26 22:07. Revisionssymbol
FoldeikonNomenklatur
FoldeikonAnkerKommentarer
Nr. 52 Chr. IX 1905-1906 5 øre grøn. Dobbeltpræg. ? Revisionssymbol Anker
Så er forklaringen på plads. Hár fået nye oplysninger, omkring striberne, fra en der har stået ved de ældre maskiner.


Mht. striberne på Chr. IX mærker er forklaring faktisk meget ligetil:


Kaldes spindelstriber, når papiret er trukket af trykpladen, har farven ikke været helt tør,det betyder at farven vil følge bevægelsesretningen af papiret når det fjernes fra trykelementet.

Så arket har løbet sidevers ud trykmaskinen mod højre, derved for man "Fartstriberne". Spindlerne har måtte rengøres efterfølgende får at få den overskydende farve fjernet, derefter har trykprocessen kunne genoptages og "fartstiberne", vil derefter være væk. Det skyldes derfor ikke en oprensning af pladen, men for meget tilført farve.

Mvh
Per


Mvh
Per
Registreret: 2007-08-26 20:57 af Per Skulason
DFT 3/2008 Revisionssymbol Anker
Fænomenet i netop denne udgave er nævnt på side 48 i bladet.
Registreret: 2008-04-21 21:02:45 af Peter Porsgaard-Larsen
FoldeikonHenvisning til denne side
AFA 47
AFA 47 Revisionssymbol Objektsymbol
Hele mærket er "fyldt" med røde streger på kryds og tværs!
Tryk tilfældighed?
Registreret: 2010-10-16 13:02:46 af Erik Lindhardtsen